RSI wat is het?

 

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Doordat eenzelfde beweging steeds herhaald wordt ontstaat een continue spierspanning. Dit veroorzaakt spier- en gewrichtsklachten. RSI is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen. Daarom benoemen artsen liever specifiek de aandoening zoals tenniselleboog, muisarm of carpaal tunnelsyndroom.

Er wordt nu geen voorkeur meer gegeven aan de term RSI, maar aan de term a-specifieke CANS. CANS staat voor ‘Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder’ (arm-, nek- en/of schouderklachten). Op deze site wordt echter het, meer ingeburgerde, RSI gebruikt.

Oorzaak van RSI

RSI bestaat al eeuwen en is bekend als beroepsziekte. Wie langere tijd achter elkaar dezelfde handelingen moet uitvoeren, krijgt RSI-klachten. Musici, slagers en postbodes behoren tot de risicogroep, net als kassapersoneel en lopende-bandwerkers.

Tegenwoordig is beeldschermwerk de grootste oorzaak van RSI. Werken aan de computer belast je vingers, polsen, armen en je schouder- en nekregio. Spieren gaan pijn doen en de doorbloeding wordt slechter. Doorbloeding is met name belangrijk in handen en vingers.

Is RSI te behandelen?

Jazeker, RSI kan behandeld worden. Een fysiotherapeut kan je hier mee helpen. Maar belangrijker is het te voorkomen! 

Is RSI te voorkomen?

RSI is goed te voorkomen. Het begint bij een stukje ergonomie. Is de werkplek goed ingericht? Het gaat hierbij om veel zaken die in elkaar grijpen: stoel, tafel, toetsenbord, monitor, verlichting, zithouding, pauzes, afwisseling in werkzaamheden, etc. Dus niet even simpel te omschrijven. In het kader van RSI-preventie is de toetsing en de eventueel daaruit volgende aanpassing van de werkplek dan ook heel belangrijk.

Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de manier van werken met de PC. Kort gezegd komt het op het volgende neer: hoe minder er met de muis gewerkt wordt, hoe kleiner de kans op RSI. Door sneltoetsen te gebruiken wordt de kans op RSI al een heel stuk kleiner. Bijkomend voordeel is dat er op die manier efficiënter gewerkt wordt en de kans op fouten ook wordt verkleind.